Jak na filetování ryb

Kdo umí trochu zacházet s nožem, ten si dokáže také vyfiletovat rybu. Filetovat rybu si tak každý může zkusit na naší pražmě královské, mořském vlku, pstruhovi nebo mořské štice.

Recepty15.12.2021

Pro účely domácího filetování je dobré mít nějaký ohebnější nůž. Prodávají se speciální filetovací nože, můžeme ale bez problému využít i menší klasické kuchyňské nože.

Na začátku je dobré rybu pořádně osušit. Následně již přichází na řadu nůž. Nožem zařízneme za hlavou až ke kostře a následně vedeme nůž středové kosti ryby až k ocasu. Vždy je dobré postupovat tak, že nůž necháme klouzat po kostře ryby. Ta nás povede a nezbyde nám tak moc masa na samotné kostře. To samé provedeme i z druhé části ryby.

Vždy nám ale zůstanou nějaké kůstky ve filetu. Ty stačí již vyjmout pomocí pinzety. Následně filet pouze dočistíme od horní či dolní ploutve.

Kostry ryb, stejně jako krunýře od krevet, zároveň představují ideální základ pro rybí vývar.