PIKANTNÍ TRESKA S KUSKUSEM

Kdo říká, že Halloween musí být jen o sladkostech? Tento svátek je ideální pro různé kulinářské experimenty, ve kterých se meze nekladou. Tak proč nevyzkoušet třeba netradiční pokrm z ryby?  

Pikantní treska s kuskusem je skvělým příkladem, jak spojit vynikající chutě a atmosféru Halloweenu. Aby byl váš pokrm dokonalý, využijte filé z aljašské tresky Mylord Premium. Ryba je lahodná a má výbornou strukturu i výživové hodnoty, takže si na jídle pochutnáte a zároveň načerpáte potřebné živiny.  

Recepty26.9.2025

2 porce 
Příprava: 45 minut 
 
INGREDIENCE NA TRESKU:                                

2 filé z aljašské tresky Mylord Premium 
½ lžíce olivového oleje 
1 lžička medu 
1 hrstka nasekané petrželky 
1 hrstka nasekaného koriandru 
citron na zakápnutí 
sůl a pepř 
 
INGREDIENCE NA RUB: 
1 a ½ uzené papriky 
2 lžičky drcené sušené cibule 
1 lžička sušeného česneku 
½ lžičky sušeného tymiánu 
½ lžičky sušeného oregana 
špetka kajenského pepře 
  
INGREDIENCE NA KUSKUS: 
50 g kuskusu 
75 g kuřecího vývaru 
1 paprika 
10 cherry rajčátek 
2 jarní cibulky 
1 lžíce olivového oleje 
sůl a pepř 
 
Příprava:  

  1. Nejprve nechte filé z tresky povolit. Poté rybu osušte a připravte si rub z koření. Do misky dejte všechny suché ingredience a promíchejte je.  
  2. Troubu rozehřejte na 180 °C a pekáček si vyložte pečícím papírem. Tresku pokapejte olivovým olejem a ten po obou stranách rozetřete. Rybu ze všech stran obalte v rubu, přendejte do pekáčku a navrch zakápněte medem. Pečte asi 12 minut.
  3. Mezitím si připravte kuskus. Přibližně 10 minut jej nechte v rendlíku bobtnat s horkým vývarem. Nakrájejte papriku, rozpulte rajčátka a nasekejte jarní cibulku (zelenou část si nechte na ozdobu).  
  4. Na pánvi na olivovém oleji orestujte zeleninu, poté ji promíchejte s kuskusem a dochuťte solí a pepřem. Přendejte na talíř, ozdobte zelenou částí jarní cibulky a přidejte upečenou pikantní tresku. Ještě zakápněte olivovým olejem a ozdobte nasekanou petrželkou a koriandrem. Na závěr dochuťte šťávou z citronu.  
     
     Dobrou chuť! 
     
    Připraveno ve spolupráci s www.slepicarna-blog.cz/Štěpánem Vašákem.