Jak pracovat s mraženou rybou

Metod, jak správně rozmrazit mraženou rybu je více. Každý si může najít tu svoji a přizpůsobit ji situaci, v jaké se zrovna nachází. 

Recepty1.12.2021

1) Rozmražení v lednici

Rybu stačí nechat přes noc v lednici. Ryba bude pomalu povolovat a druhý den bude připravena pro další úpravu. Důležité je, že ryba bude povolovat v chladném prostředí, a proto nehrozí žádná kontaminace.

Úplné řízené rozmrazení je ideální například u tuňáka, který by měl být připraven jako steak. Také v případě, kdy chceme rybu grilovat, je dobré mít rybu plně rozmrazenou. Pokud je ryba zabalena ve vakuovém balení, můžeme ji ponechat v balení a takto rozmrazit. Pokud je ale ryba zabalena v sáčku, je lepší ji z tohoto balená vyndat a položit na mřížku, aby ryba během rozmrazování nestála ve vodě.

2) Rybu můžeme upravovat i ve zmrazeném stavu

Například porce našeho na moři zmraženého rybího filé nemusíme před přípravou vůbec rozmrazovat. Porce stačí položit na středně rozpálenou pánev na trochu olivového oleje či másla a ryba se výborně propeče. Krevety také nemusíme nechat zcela rozmrazit. Ať již krevety dáváme do curry nebo si je dáváme s těstovinami, stačí dát na rozpálenou pánev a během pár minut jsou krevety hotové.

I v případě celých ryb, jako je pražma nebo mořský vlk, není potřeba zcela rozmrazovat. Stačí dát do trouby, my doporučujeme parní, a ryba po upečení zůstane šťavnatá.

3) Potřebuji rychle rozmrazit

Pokud hledám způsob, jak rybu rychle rozmrazit, ale zároveň ji nezničit, potom je dobré dát zabalenou rybu do vlažné vody a nechat jí tam několik minut. Ryba během této doby povolí a můžeme s ní hned dále pracovat.