Jak pracovat s mraženou rybou

Je několik způsobů, jak správně rozmrazit mraženou rybu. Máme pro vás tři tipy, které můžete využít v různých situacích. 

Recepty1.12.2021

1) Pozvolné rozmražení v lednici

Rybu stačí nechat přes noc v lednici. Ryba bude pomalu povolovat a druhý den bude připravena pro další úpravu. Důležité je, že ryba se bude pozvolna rozmrazovat v chladném prostředí, a proto nehrozí žádná kontaminace.

Toto řízené rozmražování je ideální například u tuňáka, který by měl být připraven jako steak. Také v případě, kdy chceme rybu grilovat, doporučujeme úplné rozmražení. Pokud je ryba ve vakuovém balení, můžeme ji tak ponechat a rozmrazit. Pokud je ale ryba zabalena v sáčku, je lepší ji vyndat a položit na mřížku, aby během rozmrazování nestála ve vodě.

2) Z mrazáku rovnou na pánev

Některé ryby, jako například porce našeho na moři zmraženého rybího filé, nemusíme před přípravou rozmrazovat vůbec. Porce stačí položit na středně rozpálenou pánev s trochou olivového oleje či másla a ryba se výborně propeče. Rovněž krevety můžete rovnou použít, ať už do curry, nebo s těstovinami, stačí opět dát na rozpálenou pánev a během pár minut jsou krevety hotové.

I v případě celých ryb, jako je pražma nebo mořský vlk, není potřeba zcela rozmrazovat. Stačí dát do trouby, my doporučujeme parní, a ryba po upečení zůstane šťavnatá.

3) Rychlé rozmražení

Pokud potřebujeme rybu rychle rozmrazit, ale zároveň ji nezničit, můžete ji ještě zabalenou vložit do vlažné vody a nechat ji tam několik minut. Ryba během této doby povolí a můžeme s ní dále pracovat.

TIP: V dalším článku se dozvíte, jak filetovat ryby.