Slunce, ryby a vitamín D

Cítíte se unavení a vyčerpaní, býváte často nachlazení, bolí vás kosti, svaly či máte výkyvy nálad? Možná za to může nedostatek vitamínu D. Tak nastavte tvář slunci a zařaďte do svého jídelníčku kvalitní mořské ryby. 

Zajímavosti4.6.2024

Za vším hledej déčko

Vitamín D byl nejčastěji zmiňován v souvislosti se zdravými zuby a pevnými kostmi, protože podporuje lepší zabudovávání vápníku. Řada nejnovějších studií však ukazuje, že vitamín D stojí za mnoha dalšími ozdravnými a ochrannými procesy v lidském těle. Imunitnímu systému pomáhá v boji s viry a bakteriemi. Posiluje nervové spoje a přispívá tak ke správné činnosti mozku. Ovlivňuje náladu, zmírňuje padání vlasů a blahodárně působí i na pokožku.

Přírodní zdroje vitamínu D

Nedostatek vitamínu D se může projevovat přecitlivělostí, zvýšenou únavou a pocitem vyčerpanosti. Mohou ho provázet bolesti kostí či svalů. Suplementaci vitamínů byste vždy měli konzultovat se svým lékařem, co vám ale jistě žádný lékař nezakáže, je plnohodnotná a vyvážená strava a pobyt na čerstvém vzduchu.

Hlavním zdrojem vitamínu D jsou jednoznačně mořské ryby, jako je losos, tuňák, treska, sleď či makrela, a to i v případě, že jsou mražené. Šokové zmražení čerstvě ulovené a zpracované ryby je šetrné a zachová maximální možné množství výživných látek včetně vitamínů. Déčko dále najdete také ve vaječném žloutku a tresčích či hovězích játrech.

Abyste v těle akumulovali tento důležitý vitamín, nezapomeňte od května do září vystavit svou tvář a paže alespoň na 15 minut denně slunečním paprskům. Nejlépe v době mezi 10. až 15. hodinou, samozřejmě řádně chráněni krémem s UV faktorem.

 Mořské ryby 2x týdně

Je pochopitelné, že mořské ryby nemají v našem středoevropském jídelníčku takovou tradici. Ale už jen fakt, že můžete 2x týdně uvařit rychlou a zdravou večeři, a není to „zase kuřecí“, stojí za to změnit zaběhnuté stereotypy.

Ochutnejte třeba porce z tresky či lososa Mylord Premium či filety s kůží z divokého lososa Mylord, kterého můžete dát nejen do trouby, ale i na gril. Cenově dostupné steaky z tuňáka žlutoploutvého jsou opravdovou lahůdkou. Můžete je připravit do salátu nebo nasekat do tataráku.

Jak už bylo řečeno, šetrné zmražení neovlivňuje obsah vitamínu D ani jiných důležitých živin, proto jsou i naše mražené mořské ryby ideálním zdrojem déčka pro všechny, co žijí daleko od moře.  

PS: Losos obsahuje také nesmírně cenné omega-3 mastné kyseliny! Více o nich v našem dalším článku.