Mořské ryby jako nejlepší zdroj omega-3

Chcete si udržet zdraví a dobrou paměť? Zařaďte do svého jídelníčku mořské ryby. Zejména losos a treska jsou nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou zcela zásadní pro správné fungování našeho organismu.  

Zajímavosti7.5.2024

Omega-3 je skupina polynenasycených mastných kyselin, kterou tvoří kyselina alfa linoleová, EPA a DHA. Patří mezi takzvaně zdravé tuky, ze kterých naše tělo získává energii, umožňují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, tvorbu vitamínu D a podílejí se na řadě dalších životně důležitých procesů.  

Losos spíš než kapsle

Esenciální tuky naše tělo získává výhradně ze stravy, protože si je neumí vyrobit samo. Je trochu s podivem, že něco tak významného pro náš organismus obsahují potraviny, které nejsou běžné – ryby, lněný a konopný olej a semínka, vlašské ořechy aj. Oproti tomu nejvíce konzumované kuřecí či hovězí maso jich obsahuje jen zanedbatelné množství.

Než ale sáhnete po umělých doplňcích stravy, zkuste přece jenom vyladit svůj jídelníček. Jedním z nejhodnotnějších zdrojů omega-3 je losos či treska. Kromě zdravých tuků je jejich maso bohaté také na bílkoviny, vitamíny jako D, B12 nebo minerální látky (jód, selen, hořčík, draslík).  

Jejich pravidelná konzumace vám pomůže v prevenci psychických poruch, civilizačních chorob typu cukrovka či revmatická artritida a také 

  • potlačit záněty v těle,  
  • chránit srdce a cévy,  
  • posílit mozek a zlepšit paměť. 

Omega-3 vždy po ruce a celý rok

Jak zařadit mořské ryby do jídelníčku v našich zeměpisných šířkách? Sáhněte ve svém obchodě do mrazáku a chyťte si třeba porce z lososa obecného Mylord Premium, filety s kůží z divokého lososa Mylord, porcefilety z aljašské tresky Mylord Premium. Naše ryby jsou certifikovány a pocházejí z udržitelného rybolovu. Šetrný způsob zpracování ihned po vylovení a moderní způsob mražení jsou zárukou kvalitní rybí suroviny s pevnou strukturou masa a s maximálním množstvím živin.  

Naše tresky a lososy tak můžete mít kdykoli po ruce během celého roku a snadno a rychle z nich vykouzlit chutné a zdravé jídlo. Můžete je připravit v troubě s trochou olivového oleje a bylinkami, grilovat nebo uvařit v páře. Filé bez kostí jsou vhodné i pro menší děti, u kterých omega-3 příznivě působí na vývoj mozku.  

TIP: Více k tématu mražených ryb si přečtěte v dalším článku Proč mražené ryby